Theorie examens weer langer geldig

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) gaat de geldigheid van theorie examens verlengen. Ondanks dat de meeste coronamaatregelen zijn opgeheven, blijft het voor het CBR lastig om de wachttijden weg te werken. Waar de geldigheid van theorie examens voorheen werden verlengd vanwege lockdowns, zijn het nu de lange wachttijden bij het praktijkexamen auto die ertoe leiden dat het CBR zo’n maatregel moet nemen. Bij sommige examencentra kan het maanden duren totdat het mogelijk is om af te rijden. Bij het theorie examen auto geldt normaal gesproken dat je binnen 1,5 jaar nadat je je theoriecertificaat hebt behaald moet afrijden. Maar in sommige gevallen komen kandidaten in de knel, als ze onverhoopt toch langer moeten wachten.

Wachttijden lopen op, theorie examen langer geldig

De wachttijden bij het CBR voor het praktijkexamen lopen bij sommige centra behoorlijk op. Inmiddels zijn de wachttijden van het theorie examen bij de meeste examencentra al op het gewenste niveau. Slechts bij een aantal centra wijkt de wachttijd nog iets af en duurt het iets langer totdat je aan de beurt bent. Maar het theorie examen is na het succesvol afleggen ervan maar anderhalf jaar geldig. Dat betekent dat je dus anderhalf jaar de tijd hebt om ook het praktijkexamen succesvol af te leggen. Is dat niet het geval, dan moet je in principe opnieuw theorie examen auto doen.

Maar het is niet de schuld van de kandidaat als hij niet binnen anderhalf jaar af kan rijden, want de wachttijden voor het praktijkexamen zijn behoorlijk opgelopen. Het kan soms wel maanden duren totdat je aan de beurt bent. Het gevolg is dat een deel van de kandidaten het praktijk examen uit moest stellen of langer moest wachten om het examen alsnog te kunnen doen. Daardoor komen die kandidaten – ondanks dat de maatregelen rondom corona zijn afgebouwd – toch in de knel. De gevolgen die de coronalockdowns hadden, zijn in het geval van sommige kandidaten nog steeds te merken.

Kandidaat in de knel door langere wachttijden

Kandidaten die een theorie certificaat hebben behaald voor de auto, motor of bromfiets, moeten binnen 1,5 jaar hun praktijkexamen doen. Maar sommige kandidaten kregen bericht dat hun examen niet doorging, omdat de coronamaatregelen dat niet toestonden. Bovendien moesten al die examens weer worden ingehaald, wat leidde tot lange wachttijden voor de nieuw aangevraagde examens. Om die reden komen ook andere kandidaten die een praktijkexamen willen afleggen in de knel met de geldigheid van hun theorie examen.

Het CBR heeft daarom besloten dat de geldigheid van het theorie examen auto voor een deel van de kandidaten verlengd zal worden. De verlenging gaat alleen gelden voor kandidaten die nog niet eerder een verlenging van het CBR hebben gekregen. Het gaat daarnaast alleen om de kandidaten die een theoriecertificaat hebben gekregen voor de auto, bromfiets of motor. Daarbij moet het certificaat vervallen tussen 17 juni en 31 december van dit jaar. De kandidaten kunnen rekenen op minimaal drie maanden extra geldigheid. Op die manier krijgen kandidaten de mogelijkheid het praktijkexamen af te leggen, voordat hun theorie examen auto verloopt.

Hoe weet ik of de verlenging ook voor mij geldt?

Ben je benieuwd of de verlenging van de uitslag van het theorie examen ook voor jou geldt? Dan hoef je verder niets te doen. Je krijgt namelijk deze maand nog een persoonlijke e-mail met daarbij de mededeling of de verlenging ook voor jou geldt. Hoor je niets, dan is dat waarschijnlijk niet het geval en is de geldigheid van je theorie voorlopig nog gewoon anderhalf jaar geldig.

Theorie examen oefenen

Heb je je theorie examen al gehaald, maar moet je nog even wachten totdat je kunt afrijden? Dan is het verstandig om ook de lesstof nog even goed door te nemen, ook als je je theorie al hebt gehaald. Je hebt die kennis namelijk nog nodig om straks het praktijkexamen correct af te leggen. Door nog wat gratis oefenexamens te maken is het mogelijk je kennis actief te houden. Daarnaast is het verstandig tussentijds nog wat praktijklessen te nemen, zodat je zeker weet dat je straks in één keer slaagt.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: