Nieuw theorie-examen vermindert fouten (experiment)

Tijdens het officiële theorie-examen test het CBR je kennis van de theorie om je rijbewijs te mogen behalen. Zonder het behalen van je theorie-examen, geen rijbewijs! Het CBR experimenteert al een tijdje met het theorie-examen, en gaat mogelijk een nieuw theorie-examen invoeren.

Mogelijke veranderingen

Nu heb je tijdens het maken van het theorie-examen een bepaalde tijd om een vraag te beantwoorden. Het CBR is echter aan het experimenteren met een theorie-examen waarbij je kunt bladeren door de verschillende vragen en eventueel kunt markeren om deze later nog eens te bekijken. Hierdoor verdwijnt de tijd die je nu hebt om een vraag te beantwoorden. Zo kun je nu zelf je tijd indelen tijdens het theorie-examen.

Wel heb je dus nog een maximale tijd om het gehele theorie-examen te maken, en ook bij het onderdeel gevaarherkenning heb je nog steeds maximaal 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Bij de huidige theorie-examens moet je dus ook een antwoord ingeven, geen antwoord geven op de vraag betekende automatisch dat je de vraag fout beantwoord hebt. Ook de kans dat je een vraag fout beantwoord doordat je te weinig tijd hebt neemt hierdoor af.

Markeren van vragen

Ook kun je in dit nieuwe type theorie-examen vragen gaan markeren door rechtsboven op een vlaggetje te klikken. Zo kun je later nog eens deze vraag bekijken en het antwoord mogelijk veranderen. Het nieuw type theorie-examen werd getest in de examencentra van het CBR in Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Eindhoven en Zwolle. Op het moment bekijkt het CBR nu de resultaten van dit experiment door de feedback van examenkandidaten en slagingspercentages.

Sleepvragen

De inhoud van dit nieuwe theorie-examen wordt dus waarschijnlijk niet veranderd. Wel heeft het CBR op 1 januari 2017 de nieuwe sleepvragen geïntroduceerd op het theorie-examen. Tijdens een sleepvraag moet je de volgorde van voorrang kenbaar maken door de juiste getallen naar de juiste plaatsen op het scherm te slepen. Je sleept dus het juiste antwoord naar de juiste plaats op de afbeelding. Dit type vraag oefent niet alleen je kennis van de theorie, maar ook je inzicht in het verkeer.

Sleep vragen oefenen?


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: